Drop hardloopschoenen 0 (zero drop), 4, 8 of 12 mm? 2023 - HRDLPN.nl (2023)

Drop hardloopschoenen 0 (zero drop), 4, 8 of 12 mm? 2023 - HRDLPN.nl (1)Wat is nu een goede drop hardloopschoenen? Moet je voor ouderwets veel drop 12 mm of juist modern 0mm kiezen? De ervaring met zooldikte door hardlopers!

Drop hardloopschoenen

Drop of heel drop is het hoogteverschil van de zool van een hardloopschoen van hiel naar teen, dit noemt men in jargon de drop. Klikt technisch maar het is dus gewoon het verschil in hoogte van de zool tussen de voorvoet en de hiel.Bekijk de hardloopschoenen sale aanbieding

 • Spring naar
 • Beste
 • Offset
 • Zero
 • Aanbieding
 • Meteen kopen:
 • Sale 1
 • Sale 2

Inhoudsopgave:

 • Beste
 • Offset
 • Zero
 • Aanbieding

Voordelen
De voordelen van een lage drop zijn:

 • Natuurlijker lopen
 • Gewichtsbesparing voor schoenen, handig bij wedstrijden
 • Volgens sommigen: betere loophouding

Invloed op blessures is ook zo’n bediscussieerd punt: Enkels, kuiten, knieën, quadriceps en hamstrings zouden in een betere positie zijn om de krachten van het lopen op te vangen. Dit verhoogt dan daarmee de stabiliteit, balans en controle.

Beste

Ton die begon het gesprek over de drop hardloopschoenen, want wat is nu het beste?
Ton zegt: “Zomaar een verhaaltje met vragen en misschien iets om over na te denken.
Schoenen en de drop (het verval van hak naar voorvoet binnen de schoen) wat vraagjes en denk dingetjes die wel eens door mijn gedachten zijn gegaan. We beginnen even met de vrouwen, dat is een betere ingang omdat er vaak op grote hakverschillen gelopen word in het dagelijkse leven.

(Video) What is "heel drop"?

Offset

We nemen twee willekeurige vrouwen die beide voor het eerst gaan hardlopen. De ene loopt op een gemiddelde hakhoogte van rond de 10 cm en de ander op een gemiddelde hakhoogte van 7,5 cm. Ze gaan uiteraard netjes naar een speciaalzaak, want de buurman, die ook hardloopt zei, dat moet je echt doen, schoenen zijn heel belangrijk.
Beide dames krijgen een schoen aangemeten die behoorlijk wat demping heeft, want ja mevrouw al die klappen met 3x jouw gewicht, daar is wel wat demping voor nodig! De schoenen hebben in beide gevallen een drop van 12 mm. In het ene geval betekent dat tov de dagelijkse schoen een verschil van 8,8 cm en in het andere geval een verschil van 6,3 cm.

Vragen, waarom krijgen beide dames dezelfde drop aangemeten, zou de dame die op lagere hakken loopt niet naar 0 kunnen? Tenslotte loopt ze altijd al 2,5 cm lager dan de andere dame. Sterker nog zouden ze niet allebei naar 0 kunnen? Want bij de een of de ander zit het grootste verval in het van hoge hakken naar lage schoenen gaan.

Middenvoetlanding

Ze hebben beide geen ervaring, dus geen aangeleerde patronen en zouden dan gelijk beter uitgerust zijn om een middenvoet landing te gaan doen, dat wat tenslotte vaak de voorkeur krijgt boven een haklanding.
Nu even kort de heren, ook daar speelt iets soortgelijks en soms zelf mogelijk omgekeerd. Bij heren lijkt het me namelijk dat het zelfs voorkomt dat de drop in de hardloopschoen van 12 mm feitelijk groter is dan de vrije tijd schoen die ze normaal dragen.

Zero

Mijn punt is dus dat ik denk dat je startende lopers gewoon op 0 mm moet laten starten, gewoon lekker plat net als op blote voeten. Weg met die opgehoogde schoenen! LET OP het gaat hier dus NIET over demping of voeten met een echte afwijking, alleen over de drop! Hylke ik neem je even mee, wie weet zit het nog in jouw gedachten dat we het er heel kort over gehad hebben.

Nieuwe hardloopschoenen lopen net even lekkerder en maken het hardlopen echt leuker! Je hebt al echt goedkope modellen en deze zijn bijvoorbeeld met 50% korting te kiezen.

Vind de beste deal

Wil je direct de mooie Hardloopschoen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloopschoen pakketje lekker makkelijk bezorgd!

Betrouwbaar kopen

Bekijk laagsteprijs ►

Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:

 • » Winnaar ►
 • » Bol.com ►
 • » Runningdirect.nl ►

Ervaring zooldikte
Mark: Dus eigenlijk is de (vervolg)vraag: Hoe kun je zo goed mogelijk overstappen op natuurlijkere schoenen? Of in ieder geval met keuze
Ingrid: Ja, en dan ben jij inmiddels een ervaren hardloper en dus ook met meer ervaring met wat jij als een fijne schoen ervaart. Het heeft mij destijds ook minstens 3 paar schoenen gekost (en vele kilometers) voordat ik doorhad wat lekker zat. En dan nog moet je stevig in je (hardloop)schoenen staan in zo’n winkel. Leuk dat ze filmen en zeggen: met deze schoen loop je mooier (ja, maar hij zit waardeloos). Ik geef training aan beginnende lopers en die zien door de bomen het bos niet meer. Die gaan nog vaak voor de mooie kleurtjes want dat past zo mooi bij het outfit. Blijft dat een verbetering in looptechniek meer doet dan welke drop dan ook.
Hylke: Ben zeker met je eens dat er in veel winkels enkel schoenen met 8+ mm drop wordt aangeboden. Trek zelf je conclusie over de professionaliteit van deze winkels Ik merk wel dat dit gelukkig, hetzij langzaam verandert. (zelf loop ik op 0 mm en 2 mm )
Ingrid: Leuk onderwerp Ton!
Mark: Ik op Newton Distance 2mm. Hylke. Met van die mooie kleurtjes, Ingrid.
Richard: Maar kan iemand mij uitleggen waarom je een lagere drop zou moeten hebben als je probleemloos loopt op schoenen met een hogere drop? De pijntjes die ik zo nu en dan heb, voel ik als ik een pittige loopweek heb gehad en dat heeft m.i. met belasting te maken. Dus mijn vraag is eigenlijk simpel….wat is het probleem?
Elles: Heb geen idee wat voor drop mijn schoenen hebben….
Ton: Ik verwijs weer naar mijn verhaal bovenaan en qoute het even
Mijn punt is dus dat ik denk dat je startende lopers gewoon op 0 mm moet laten starten, gewoon lekker plat net als op blote voeten. Weg met die opgehoogde schoenen!
LET OP het gaat hier dus NIET over demping of voeten met een echte afwijking, alleen over de drop!
Zoals iedereen al aangeeft, geen enkele reden tot verandering als je fijn loopt op wat je hebt, maar ik heb het over de echte starters.
Mark: In een efficiënte loopbeweging, plaats je je voet recht onder je lichaam actief op de grond, daarbij wordt energie opgeslagen in je kuiten (denk aan veer), die bij afzet je voorwaarts helpt gaan.
Bij haklanding vóór je lichaam is dat minder goed mogelijk.
Ton: Richard, zie antwoord Mark, met als aanvulling dat de beste hardloopschoen met een lagere drop het je iets makkelijker maakt om middenvoet te landen (de hak zit zeg maar niet in de weg) Maar mijn punt is dus dat je wat mij betreft nooit op die 12 had hoeven starten
Mark: Al die starters krijgen nu 12mm+ en Veel demping in de hak en kunnen haast niet dan met haklanding lopen.
Richard: Ik geloof jullie hoor en dat meen ik oprecht! Ik ben misschien wat te nuchter maar heb waarschijnlijk ook andere doelen.
Mark: Jij wil niet natuurlijk, lekker en soepel lopen en na 3 maanden ietsje sneller als voorheen? Richard.
Mark: Wel benieuwd hoe Ingrid dit ziet, met beginnende lopers die net uit de winkel trots hun nieuwe schoenen tonen. Laat je ze wel eens op voeten op het gras lopen?
Richard: Klinkt misschien stom mark maar ik ben op dit moment wel even happy met hoe het gaat! Mijn tijden van vorig jaar haal ik niet ( ben zwaarder en mn focus ligt nu duidelijk op rotterdam) maar ik loop lekker, heb er plezier in en ik weet dat ik Rotterdam niet ga winnen.
Mijn prestaties moet ik leveren op de plek waar ik mijn inkomen verdien en het lopen geeft mij een prettig gevoel. Inmiddels heb ik heel wat mensen om mij heen gevonden en ieder loopje is weer gezellig! Of ik dan 42 min op de 10 loop of 45… tja, het maakt me eigenlijk niet uit. Voor ons allen komt toch een keer de tijd dat je aan je top zit!
Natuurlijk begrijp ik dat er mensen zijn die een andere insteek hebben en die moeten er ook lekker voor gaan!
Soms kijkt men mij er raar op aan als het gaat over ambities met lopen. Ik ben happy met 3.59 in Rotterdam terwijl het echt wel wat sneller moet kunnen maar ik vind het gewoon leuk om mee te doen!
Tevreden zijn met wat je hebt, brengt ook rust en lol in je leven!
Jos: de intersportwinkel hier in het dorp (Bennekom) gelooft niet in dat drop=0 gedoe, en verkoopt lekker iedereen 12mm dropschoenen. Leuk he?
Ingrid: Nu in de winter niet, maar de groep die ik in de zomer had, mocht/moest op t strand hun schoenen uit doen en lekker door de branding rennen op blote voeten. Denk ongeveer 6 km. Ze liepen een stuk beter, bijna automatisch landen ze dan op hun voorvoet. Ze hadden wel allemaal spierpijn daarna, maar geen blessures. Daarnaast neem ik sowieso iedereen op zaterdag mee het bos in, ga maar lekker onverhard lopen, beter voor je hele lijf. En met die heuveltjes (duinen) leren ze die haklanding wel af.
Mark: Lage drop gaat niet over prestatie, maar over efficiëntie, daarmee over blessures en ja dan wellicht pas over prestatie.
Ingrid: To drop or not to drop, that’s the question. Persoonlijk vind ik dit wel hele fijne schoentjes….
Erik: Ander kleurtje?
Ingrid: Nee nee nee…..blauw!!!
Marjolein: Hallo Ton, jouw stelling is dat elke beginnende loper zou moeten beginnen met 0mm drop. Ik denk dat dat een ideaal-situatie is die niet voor iedereen is weggelegd. Je lichaam heeft tijd (en herstel) nodig om zich aan te passen, denk aan de supercompensatie-curve. De trainingsopbouw bij bv Vibram fivefingers is niet voor niets minutenwerk, zelfs voor getrainde lopers. Een beginnende loper die gewend is om op 10mm te lopen, zal bij de start met hardlopen al heel snel in de traumazone zitten ipv in de trainingszone. Die zal eerst moeten leren om op 0mm drop te wandelen, of in huis die schoenen aan te hebben in een opbouwend schema. Niet iedereen heeft dat geduld, vooral niet als je je net hebt voorgenomen om te gaan hardlopen en speciale hardloopschoenen hebt gekocht. Dan is beginnen met een heeldrop van wat meer mm. misschien toch een betere keuze. Mijn stelling zou dus zijn dat je een overstap van 10mm naar 0mm niet in één keer moet willen maken. Wat denk je hiervan?
Anita: Maar vibram is niet te vergelijken met een 0-4 mm drop hardloopschoen zoals de Puma Carson Runner. Immers, het een heeft demping, de ander (denk ik?) niet.
Ton, ik vind het een interessant punt. Ikzelf ben uiteraard ook op 12 begonnen, loop nu een half jaar op 4-6mm en heb veel minder knieklachten, ga na CPC op zoek naar een 0mm schoen , ben toch wel heel nieuwsgierig geworden na de goede ervaringen met de huidige schoen.
IKzelf loop overigens thuis ook altijd blootvoets, en in de zomer als ik de kans krijg, zolang ik de straat niet uit hoef of enkel naar stal hoef, trek ik geen eens schoenen aan.
Denk overigens wel dat, bij aanvang, indien zonder loopscholing getraind wordt, er wel heel bewust stil gestaan moet worden dat haklanding écht niet de bedoeling is. Ik bedoel, zelfs mijn schoenen zijn daar niet voor gemaakt. Laat staan dat je nog lager gaat. En ikzelf dacht bv juist in het begin dat haklanding juist goed was ivm maximale demping in de hiel. Immers, daar zat een mooi stootkussen
Anita: Ach.. in mijn geval is bij Starshoe destijds wel degelijk ook 4mm schoenen geprobeerd. Maar daar kreeg ik heel moeie bovenbenen van. Het grappige is; we dachten toen dat dat aan (het gebrek aan..) techniek lag, maar blijkt dat ik van dit specifieke merk nog steeds zware bovenbenen krijg. Dus wellicht als ik toen nog een ander merk had geprobeerd met lagere drop was het wel goed. Wie weet..
Alexander: Dus allemaal voor/middenvoet landen. Hoe komt het dan toch dat 90% als ze beginnen hiellander is. Als we van nature voorvoet/middenvoetlanders zijn moet een schoen die ons dwingt door de hoge drop op je hielen te landen toch heel onnatuurlijk aanvoelen. Als dat zo is waarom willen we dan niet allemaal een andere schoen? Want iedereen wilt toch de beste hardloopschoenen voor zichzelf?
Anita: Onwetendheid? Denken dat je op je hak moet lopen, denken dat je houding volstrekt rechtop moet zijn enzovoort? Kitty bv is altijd een midden /voorvoet lander geweest.
Alexander: Nee dat bedoel ik niet Anita. Als we van nature voor/middenvoet landers zijn dan moeten die 12mm schoenen helemaal niet lekker zitten en willen we allemaal een andere schoen. Niet omdat we onwetend zijn maar gewoon omdat ze niet lekker zouden moeten zitten met lopen en onze natuurlijke loop hinderen. Dus daar ben ik dan benieuwd naar hoe kan het dat die 12mm drop schoen dan toch lekker zit en we allemaal spontaan van voor/middenvoet overschakelen naar hiellanding. Het is maar een idee maar toch.
Mark: Zie mijn allerallereerste opmerking, Alexander. Als moet je als winkel vooral 12+mm incl Marketing krijgt…
Maar: als je rustig wandelt, gewoon op straat, land je waarschijnlijk op je hak. Als je tempo verhoogt naar rustig joggen, de meesten Nog steeds. Trek je sprintje, dan zeker weten niet. Beginnende lopers moeten langzaam lopen, dus er is wel enige logica dat dat in eerste instantie Tot haklanding leidt. Behalve als je ze bewust middenvoet laat lopen, bijvoorbeeld op zand of gras. Maar de schoenen werken er aan mee, gewin omdat die hak door de drop eerder aan de grond is.
Alexander: Daarmee is de hiellanding dus helemaal niet zo onnatuurlijk voor de meeste mensen en ok het wordt nog gestimuleert ook door de hoge drop waardoor de hak eerder aan de grond is. Raar toch dat we dat dan allemaal maar accepteren……….of niet?
Anita: Probeer maar een stukje te rennen op blote voeten. Dan zal je zeker niet op je hak landen, want dat heeft geen demping en doet zeer
Alexander: Nee Anita dat weet ik dat is dus precies de reden dat het raar is dat we ons allemaal een 12 mm drop schoen laten aanmeten en hiellanders worden. Ergens spoort de redenatie niet….
Richard: Nou Alexander, ik denk dat het niet alleen bij 90 procent van de beginners is. Ik weet niet of er een definitie is van een gevorderde loper maar de meeste lopers in mijn omgeving lopen al jaren en maken netjes hun km’s. Ik ken er 1 die echt een voorvoetlanding heeft. Ik geloof echt wel in het feit dat dingen beter of anders kunnen maar sleutelen aan techniek levert ook wel eens blessures op. Er is op de hele wereld geen trainer te vinden die geen geblesseerde heeft of heeft gehad.
Nu is het natuurlijk wel zo dat de meeste mensen weerstand hebben tegen alles wat nieuw is . Ik heb geen weerstand maar ben gewoon tevreden. Als het echter zo zou zijn dat die drop zo belangrijk zou zijn dan had ik al bericht van de knau verwacht, verplichte instructies op de vereniging en veel meer berichten in de (loop) media.
Anita: Tja. Ik wist echt NIETS toen ik startte met lopen.
Alexander: Richard mee eens maar ik denk dat ik gewoon beetje dwars ben en me gewoon niet kan voorstellen als een voor/middenvoet landig DE MANIER is we ons massaal laten bedonderen. Ben overigens zelf inmiddels (bijna) middenvoetlander
Richard: En daar sluit ik me bij aan. Misschien ziet het er over 10 jaar anders uit hoor.
Anita: Ach, Alexander we laten ons in dit land toch steeds bes….. Je begrijpt de strekking. De commercie maakt die dienst uit. Er zijn zeer veel startende hardlopers, makkelijk geld aan te verdienen, stellen weinig vragen? En ik weet niet hoe de knau werkt, maar als die net als de fia werken (heb ik met het autorace mee te maken) daar gaat het allang niet meer op de sport. Het gaat uitsluitend om geld!!
Richard:Schoenen met een lage drop,hoge drop…ze zijn net zo duur. Wat is het probleem voor de verkoper?
Ton: Marjolein ik bedoel geen overgang, ik heb het over de echte starter zonder schoenen en 0 ervaring! Het eerste paar dat ze kopen! We kennen allemaal het verschijnsel dat we op blote voeten gelijk goed lopen. Dus ik zeg bij een starter daar gelijk zo dicht mogelijk bij blijven door op 0 te starten. Daar alleen van afwijken indien noodzakelijk.
De mensen die al lopen, daar is het zoals altijd heel persoonlijk. Ik heb het in 3 stappen gedaan, maar ik ken ook mensen die gelijk naar 0 zijn gegaan vanaf 10 a 12 en dat zonder problemen.
Alle mensen die het hiervoor over gewenning hebben, hebben het over mensen die al op iets lopen en die mensen bedoel ik dus niet
Ingrid: Ik vind t een interessante gedachte….inderdaad: waarom niet. Je moet toch aan alles wennen als je begint met hardlopen.
Ton: Alexander we willen geen andere schoen omdat we niet eens weten dat er zoiets is als drop. Ik maak me sterk dat er bij geen enkele starter die een winkel binnenloopt gesproken word over dat verschil. De winkels zijn gewend om dat te verkopen en het is makkelijker, want er is meer aanbod, lees merken en met name de grote merken.
Als beginnend hardloper weet je denk ik ook niet wat je moet voelen, want je zal je niet bewust zijn van wanneer je op blote voeten hardloopt, als je dat al doet
Alexander: Ton dat begrijp ik en ik ben het ook met je eens. Er zijn voldoende schoenen met een minimale drop die toch demping geven dus ook dat kan niet het bezwaar zijn. Mijn punt is dat als jij gelijk hebt met je stelling een schoen met een 12mm drop voor een beginnende hardloper, die niets weet, dus heel onnatuurlijk zou moeten aanvoelen. Dat is dus niet zo weet ik nog uit eigen ervaring. Daar heeft de industrie het blijkbaar gewonnen van ons kritische verstand. Of de gemiddelde hardloper is niet kritisch genoeg en denkt er pas over na bij de eerste grote blessure (zoals ik zelf) Ik zie helaas nog elke week shin splints, pezen en knieen langskomen. Maar goed ik denk dat ik mijn punt gemaakt heb en stop ermee. Hoop dat alle hardlopers goed nadenken over waar ze mee bezig zijn en dan kom je vanzelf wel weer terug bij voor/middenvoetlanding.
Marc: het is en blijft een moeilijke materie.ikzelf ken(de) er ook niks van ,waarschijnlijk ook altijd op 12 mm gelopen. Nu heb ik Saucony’s en die hebben 8 mm. Heb toch het gevoel dat ik minder met mijn tenen in de grond duw? Ik draag ze voorlopig alleen op wedstrijden, maar zou het kunnen dat ik nu meer last heb van mijn kuiten
Mark: Als je altijd al middenvoetlanding deed (las ik dat niet ergens?), dan op zich niet
Anita: Marc, dat klopt heb ik ook (geen last maar in het begin waren ze wel wat meer gespannen) en is ook logisch omdat je hiel lager staat =meer spanning op de kuit
Ton: Ik snap jou ook hoor Alexander
Ik zie het meer algemeen, we hebben laten we zeggen het hardlopen vergeten, we doen dat tenslotte ook niet meer zo vaak als vanzelf. Maar, als we gewoon gaan, op blote voeten, dan weet het lijf het wel. Ik denk dat daarom dat gevoel ontbreekt, het gevoel van dat is niet natuurlijk. Het is niet meer een ingesleten gevoel. Dat ook zo denk ik omdat we nu natuurlijk bijna altijd op schoenen lopen.
Eigenlijk vandaar ook mijn verhaaltje om, al is het maar bij een paar mensen een wat andere manier van denken over schoenen in beweging te zetten. Vaak vereist het maar 1 of 2 mensen die iets oppakken om er een beweging van te maken.
Alexander: Dat is zo Ton maar daar heeft de industrie het dus van ons gewonnen en blijven ze komen met allerhande andere dempingsmodellen en hoewel Nike en ook Saucony wel schoenen hebben met een lage tot geen drop komt het dan toch aan op kleinere merken zoals Altra, Zoot, Newton en HOKA.
Ton: Klopt maar ze moet wel steeds opnieuw winnen Als merken als Nike nu met hun Free Flyknite 5.0, 4.0 en 3.0 komen is er een kans dat de rest volgt. Overigens zijn daar inmiddels ook New Balance, Salomon Under Armour en Salming te vinden. Allemaal beperkt, maar er ontstaat gelukkig meer keuze breedte.Ook voor de wat zwaardere lopers.
Ik ben gewoon lekker eigenwijs en trek af en toe aan de bel over een onderwerp Wie weet helpt het, al is het maar een klein beetje. Ik spreek er ook over en vooral ook als ik de kans krijg in loopwinkels en aanverwante
Was in ieder geval al fijn om hier de reacties te zien. Een mooie schone discussie met weinig dwalingen!
Alexander: Dat is waar en dat is ook leuk dit soort discussies. En je hebt maar een paar eigenwijze mensen nodig om er een te beginnen. Ga nu afnokken is hier (Dubai) al weer 23:30 geweest en ga zo pitten.

In deze video zie meer uitleg:

Hardloopschoen met korting op 23 januari kopen?

Hardloopschoen aanbiedingen Klik hier ►

Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Hardloopschoen bestellen.

Scherpe prijs. Snel in huis.

  » Winnaar ►

Je ziet dat de meningen nogal uiteen lopen maar dat er zeker een trend gaande is naar een lagere drop van hardloopschoenen.


Nieuwe hardloopschoenen lopen net even lekkerder en maken het hardlopen echt leuker! Je hebt al echt goedkope modellen en deze zijn bijvoorbeeld met 50% korting te kiezen.

Vind de beste deal

Wil je direct de mooie Hardloopschoen aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Hardloopschoen pakketje lekker makkelijk bezorgd!

Betrouwbaar kopen

Bekijk laagsteprijs ►

Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:

 • » Winnaar ►
 • » Bol.com ►
 • » Runningdirect.nl ►

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

 • New Balance…
 • Merrel…
 • Vibram…
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 01/05/2023

Views: 6014

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.